Allt om duntäcken

Konsten att välja rätt Duntäcke

Läs vidare nedan eller välj ett alternativ genom att trycka på någon av ikonerna

Varför ett duntäcke?

Den största skillnaden mellan ett syntettäcke och ett duntäcken ligger i dunets naturliga förmåga att andas. Denna förmåga gör att duntäcket håller dig behagligt varm under hela natten, i motsats till täcken av syntetiska material som inte har samma förmåga att ta upp och avge fukt. Det är denna unika egenskap, i kombination med den nästan viktlösa lättheten, som gör att du sover bäst under ett duntäcke.

Dunkvalitet och Bärighet

Dunets ursprung och kvalité är avgörande för hur lätt ditt täcke blir samt hur bra ditt täcke kommer att andas och transportera bort fukt när du sover. Dun av en högre kvalitet kan rymma mer luft. Bärighet är ett mått på just detta. Dun med en hög bärighet kan fylla en större volym per viktenhet. Detta göra att du får ett täcke som känns fluffigare och andas bättre. Bra gåsdun har den högsta bärigheten men även bra myskandsdun ger en hög bärighet.

Det är dock inte så enkelt att allt gåsdun är bättre än t.ex. anddun. En avgörande faktor är att fåglarna får växa upp utomhus och bli gamla. Detta eftersom vuxna fåglar som strövar fritt utomhus ger större och starkare dun.

Tyvärr finns det idag många olika märkningar för bärighet. Detta gör att det ibland kan vara svårt att jämföra bärigheten mellan olika varumärken. Våra täcken från Engmo Dun och Ringsted Dun använder den europeiska skalan (från början framtagen i Sverige) för bärighet, vilken är den standard som är mest rättvis eftersom skalan anges i ett absolut tal och ej i ett intervall. En bärighet på 10 enligt den europeiska skalan motsvarar hög kvalité och de kan vara svårt för en människa att avgöra skillnaden mellan bärighet 10, 11 och 12.

Dunandel

Den andra avgörande faktorn för kvalitén är dunmängden. Ett bra duntäcke ska innehålla minst 90 % dun och 10 % sjöfågelfjäder. Detta eftersom dunet har mycket bättre fukt och värmeegenskaper än fjäder. Däremot kan det vara svårt att göra täcken som har 100 % dun eftersom de flesta dunblandningar behöver ha 10 % fjäder för att stabilisera upp dunet. För att göra ett täcke med 100% krävs antingen gåsdun av mycket hög kvalitet eller att fjädrarna ersätts med Ejderdun.

Yttertyg

Den tredje och avgörande faktorn för täckets kvalitet är yttertyget. Ett bättre täcke har ofta också starkare sömnad för att förhindra dunläckage. Det är också viktigt att täcket är sytt i många rutor för att dunet ska fördela sig jämnt och inte klumpa ihop sig med åren. Ju finare yttertyg desto tystare täcke samt bättre andningsförmåga eftersom fukt lättare kan passera genom ett tunnare tyg. Ett finare tyg som t.ex. satin kommer förutom att det känns lenare även innebära en något mindre vikt än t.ex. vanliga bomullscambric.

Certifieringar

 • Spårbarhet

  Om man vill försäkra sig om att inget dun plockats från levande fåglar bör man kontrollera att tillverkaren innehar EDFA:s märkning för spårbarhet (European Down and Feather Association). För att bli EDFA-certifierad måste tillverkaren genomgång noggranna kontroller som också inkluderar deras inköpskanaler för att säkerställa att deras produkter lever upp till det europeiska djurskyddet och organisationens egna riktlinjer där plockning av levande fåglar är strängt förbjudet.

 • Nomite

  Är en märkning som garanterar att täcket är allergivänligt för kvalsterallergiker.

 • Downafresh

  Är en garanti för att produkten har rengjorts i enlighet med de strängaste tvättkraven i Europa. Detta innebär att de råa fjädrarna tvättas tills de uppfyller hygienkraven och att de torkats vid en temperatur högre än 100 ° C.

 • Oeko-Tex class

  Är ett oberoende internationellt produkttestsystem för textilier. Klassificeringen har fyra produktklasser, som skiljer sig i mängden kvarvarande kemikalier de tillåter. Kraven för klass I är de strängaste och specificerar mycket låga gränsvärden.

Värmenivå

Som kund kan det ibland kännas svårt att bestämma sig för rätt tjocklek, därför har vi nedan listat ett par goda tumregler som man kan följa. Du kan också ta hjälp av guiden ovan om du är osäker. Tänk på att detta endast är en rekommendation och att värmepreferenserna kan variera från person till person.

Ditt inomhus- och utomhusklimat avgör delvis vilket täcke du ska använda. Ett täcke har samma funktion som de kläder man använder på dagen och det är därför också individuellt vilken typ av täcke vi använder. Detta kan också vara värt att tänka på om du och din partner står inför valet mellan ett enkel- och dubbeltäcke. Har ni båda två t.ex. samma värmepreferenser?

Svalt täcke

Passar bra för den som har extra varmt hemma eller som vet att den lätt blir varm under natten. Ett svalt täcke kan med fördel även användas som ett komplementtäcke för den som har varmare hemma under sommaren.

Medium täcke

Är det vanligast förekommande täcket och brukar passa i hem som har en inomhustemperatur på ca. 19-22 grader under större delen av året. Sover ni två personer i sängen brukar också mediumtäcket vara ett bra alternativ, då ett varmt täcke riskera att bli för varmt p.g.a av den sammanlagda kroppsvärmen.

Varmt täcke

Är det täcke som vi rekommendera om man sover i ett extra kallt rum eller för den som är mer frusen än vanligt om natten. Varma täcken är ofta de täcken som du hittar på bättre hotell, men tänk då också på att det ofta är kallare på hotellet p.g.a. deras klimatanläggningar.